Balla ilgili merak edilen önemli bir konu süzme olarak satılan balların bir süre sonra kristalleşmesinin bir problem teşkil edip etmediğidir.
Bu durum bazen bala şeker şurubu katılmış olduğu şeklinde yanlış yorumlanır. Ancak bu inanış gerçeğin tam aksidir. Zira şeker şurubu ilave edilmiş ballar çok uzun süre kristalleşmeden kalabilir. Saf ve doğal ballar ise, balın elde edildiği çiçeklerin türüne göre değişmekle beraber, özellikle kış aylarında ve soğukta muhafaza edildiği taktirde birkaç ay gibi kısa bir sürede kristalleşebilmektedir.
Bu kesinlikle doğal bir olay olup, balın tüketilmesini önleyici bir problem değildir. Bal kristalleşmiş haliyle de tüketilebileceği gibi, 40 – 45 °C’lik sıcak su dolu bir kabın içerisinde balım ısıtılması suretiyle kristaller çözdürülüp bu şekilde de tüketilebilir.
Balda kristalleşme hiçbir şekilde bala yapılmış bir hilenin göstergesi değildir. Kristalleşmiş balın tüketilmesinde, sağlık açısından hiçbir sakınca yoktur.
Kristalleşmenin başlıca sebepleri; balın oluşmasında yararlanılan çiçeklerin türü, balın içerdiği hava kabarcıkları, polen ve diğer partiküllerin miktarı, balın depolandığı yerin nem ve sıcaklığı ile ambalaj kaplarının çeşididir. Balın kristalleşmesi tabii bir olaydır.
Bal, nektar olarak bilinen kolay bozulan ince tatlı sıvının, arıların vücutlarından salgıladıkları birtakım enziml...
Devamını okuBalla ilgili merak edilen önemli bir konu süzme olarak satılan balların bir süre sonra kristalleşmesinin...
Devamını okuMarkalı Bal Alın; Balın kalitesini tadarak ya da başka herhangi bir duyusal özelliğinden anlamak mümkün ...
Devamını okuBallar elde ediliş kaynaklarına göre çiçek balı ve salgı balı olarak sınıflandırılabilirler. Balın h...
Devamını okuBalın kalitesi, hilesiz ve kalıntısız olmalarıyla ilgilidir. Hilesiz ve hiçbir kalıntı içermeyen ballar k...
Devamını oku